Подкрепа

+012 (345) 6789

Попитайте ни

contact@gradelouniversity.org

Edit
Click here to add content.

Съвети за студенти как да учат за успех

Хиляди австралийски деца и учители си вземат заслужена почивка от класната стая. Дългите почивки като тази ни помагат да проясним главите си, но също така могат да ни помогнат да се подготвим за предстоящата учебна година.

Ако сте студент, това може да наложи да вземете предвид навиците си за учене. Ето няколко идеи, които да ви помогнат да научите възможно най-бързо.

Фокусирайте се! Освен това избягвайте многозадачността.

Нашите мозъци са мощни машини, но не могат да управляват всичко едновременно. В нашия сензорен свят има твърде много информация за обработка. Трябва да фокусираме вниманието си само върху една или две задачи наведнъж, за да бъдем ефективни. Това обикновено означава, че няма музика във фонов режим – няма да ви помогне да научите.

Не се опитвайте да изпълнявате няколко задачи, докато учите. Когато го направите, мозъкът ви се опитва да се движи между задачите възможно най-бързо. Отнема няколко минути, за да се върнете в изучаването, когато се отклоните и коригирате вниманието си. Намалете броя на разсейващите фактори в живота си и се съсредоточете върху задачата.

Спете удобно и учете усърдно.

Ученето е трудно, а способността да се концентрира е от съществено значение за усвояването на нови знания и разбирането на концепции. Когато получите добър нощен сън, се чувствате освежени и будни.

Сънят също е важен за възстановяването от събитията от предишния ден. Според обширни изследвания както върху животни, така и върху хора, основна цел на съня е да преработи и консолидира това, което се случва през деня.

Учените например са документирали модели на мозъчна активност, когато животното научава задача и след това отново, когато животното спи. Изненадващо, моделите на съня са подобни на тези, наблюдавани, когато животното се учи.

Това повторение на моделите на активност се случва стотици пъти на нощ в мозъка ви. В резултат на това връзките на нашите неврони се изместват, подпомагайки вграждането на моделите в мозъка. Казано по друг начин, сънят е от решаващо значение за дългосрочното съхранение на нашите спомени.

Подложете се на изпитание.

„Ефектът на тестване“ е добре познат феномен на обучение. По същество проверката на нашето разбиране е много по-ефективна от повторното изучаване на съдържание. Така че, ако учите за изпит, не просто четете отново учебник и маркирайте ключови части.

Вместо това се подложете на изпитание, като вземете практически изпити. Активното припомняне на материал помага за по-задълбочено учене и е още по-добре, ако можете да проверите отново отговора си.

Не е необходимо да чакате времето за изпит, за да се възползвате от въздействието на теста. Можете да си дадете мини-тестове, докато преминавате през учебник, опитвайки се да запомните основните теми на всяка глава, докато вървите.

Въпреки че учените все още се опитват да разберат мозъчните механизми, които причиняват въздействието, има много доказателства, че той работи. Практикуването на припомняне, когато се комбинира с интервал (вижте по-долу), е ефективен подход за прехвърляне на знания към вашата дългосрочна памет.

Оставете малко стая за дишане (вашето обучение)

Учителите и родителите непрекъснато ни казват, че тъпченето е неправилният начин за учене по основателна причина и просто не е толкова ефективен, колкото разпределянето на обучението ви в продължение на няколко дни, седмици или месеци. “Ефектът на разстояние” е терминът за това.

Позволявате на мозъка си да подобрява връзките между невроните, когато практикувате нещо. Туристите, тъпчещи през гора, произвеждат износени следи с течение на времето, така работи процесът на укрепване. Колкото повече туристи има, толкова по-чиста става пътеката, точно както многократните практики помагат за формирането на силни мозъчни пътища за съхранение на паметта.

Въпреки че не знаем идеалната стратегия за разстояния, знаем, че разширяващият се график е за предпочитане пред програмата за свиване. В други изречения, а не обратното, е по-добре да прегледате материала от курса след ден, седмица и след това месец.

Използвайте средства за памет.

Ако сте учили музика като дете, със сигурност сте запознати с една от мнемоники за ноти на гамма, като например „Всяко добро момче заслужава плод“ (E-G-B-D-F). Мнемониката като тази улеснява запазването на сложна информация. Измислете мнемониката си за идеи в класната стая.

Например, може да се наложи да запомните благородните газове в периодичната таблица (He, Ne, Ar, Kr, Xe, Rn). Ще ви е много по-лесно, ако изградите нелепо изказване от него (например „той никога не спори, Кръсти, ксенофобски мърморец“). Ако някога сте гледали Симпсън, ще разберете този.

Планът на двореца на паметта (известен също като “метод на локусите”) е друга стратегия, която редовно се използва в Световните първенства по памет.

Вашият „дворец на паметта“ е познато място, като вашият дом или пътеката до автобусната спирка. Изпълвате този дворец с нещата, които трябва да запомните, след което създавате отново пътека, която ви води покрай всички тях.

Този метод отчасти се основава на факта, че нашият хипокампус – частта от мозъка, която формира много спомени – също е важна за навигацията. Според анекдотични и научни доказателства всеки може да подобри паметта си с този метод.

И накрая, аналогиите и метафорите могат да бъдат ефективни инструменти за обучение. Например, сравнявайки развитието на паметта с туристите на разходка в гората, надявам се, че ще си спомните малко повече за това как мозъкът ни съхранява силни спомени.

Подобни връзки могат да бъдат направени във вашите изследвания и когато се комбинират с достатъчно сън, разпределени практики, самотестване и фокусирано внимание, можете да изведете обучението си на следващото ниво.