Подкрепа

+012 (345) 6789

Попитайте ни

contact@gradelouniversity.org

Edit
Click here to add content.

Съвети за ученици за писане на есета

Независимо дали обичате да пишете или не, почти сигурно ще трябва да го правите като студент. Мисля, че никой не обича да пише есета (и аз го казвам като бивш студент по английска литература!)… Въпреки това, като усъвършенствате техниката си на писане, вие ще можете да ги завършите бързо и – да се надяваме – добре.

През 2003-06 г. бях студент в бакалавърска степен и най-сложният инструмент, който имах, за да ми помогне при писането, беше проверката на правописа на Microsoft Word 2003! В днешно време има много отлични ресурси, някои от които обсъдих в моята статия 10 онлайн инструмента, които да ви помогнат да напишете перфектното есе.

Въпреки това, нито един инструмент не може да състави вашето есе вместо вас (а ако го направи, бих се колебал да го използвам). И така, в тази част ще разгледаме някои полезни съвети за писане на есета възможно най-бързо и безболезнено.

Съвет №1: Направете план, преди да започнете да пишете.

Разбирам колко изкушаващо е да скочиш направо в есе, особено ако нямаш време. Ще ви е много по-лесно да напишете каквото и да било, ако планирате – и вярвам, че това е особено вярно за есета, които изискват силна структура, която да ви подкрепя при представянето на определен казус.

Вашият план може да бъде прост списък с точки и някои идеи за значими източници, които да цитирате – или може да бъде пълен параграф по параграф, в зависимост от дължината на вашето есе и колко искате да планирате. Все пак ще ви помогне, ако имате предвид стратегия. В противен случай се опитвате да тръгнете по допирателна без нищо общо с въпроса ви за есе.

Съвет № 2: Не чакайте до последната минута, за да завършите писането си

Добре, разбирам, че оставането будна цяла нощ в опит да завърши есе, което трябва да бъде утре, понякога е неизбежно – но много малко хора постигат най-добрата си работа, когато го правят (или по-лошо, просрочени). Да работите последователно върху есе много преди крайния срок е много по-добре за вашето писане и здраве.

Разбиването на вашия процес на писане на есе на етапи е чудесен подход (който вероятно ще съответства на тези етапи от процеса на писане). Вместо да оставите всичко до края на седмицата, ако имате кратко есе, което трябва да бъде в петък, може да измислите идеи и ценни препратки за въпроса си за есето в понеделник, да разработите подробен план във вторник и да започнете да го изготвяте в сряда. .

Съвет № 3: Разберете кога времето от деня е най-подходящо за вас да пишете.

Всички имаме моменти от деня, когато е лесно да се концентрираме – и моменти, когато се борим. Още от началното училище знам, че съм сутрин човек: най-продуктивен съм между 7:00 и 12:00 часа, а концентрацията ми започва да намалява около 16:00 часа.

Може да сте напълно различни – може би можете да се съсредоточите най-добре между 19:00 часа. и полунощ – но важното е да познаваш себе си. Определете оптималните си часове за писане и се стремете да ги използвате, когато е възможно.

Съвет № 4: Изискайте мостри от есета или проекти за преглед.

Ако трябва да пишете оценени есета или проекти, най-вероятно ще има (а) схема за оценка и (б) примери за работа на предишни студенти, независимо от това, което изучавате. Попитайте за тях с вашите лектори. Разгледайте предишната работа и оценката, която е получила, за да видите дали можете да разберете защо – и какво можете да направите, за да подобрите представянето си.

Ако имате връзки със студенти, които преди това са посещавали вашия курс, може да ги попитате дали биха се радвали да споделят някакви стари есета. (Бъдете изключително внимателни да не предадете нито една от техните идеи или фрази за свои – това е плагиатство и е сериозно академично нарушение.) Така че, ако пишете бележки въз основа на техните есета, идентифицирайте ги, за да не сбъркате ги за вашата работа по-късно.)

Съвет № 5: Разберете как да представите работата си правилно.

Изискванията за форматиране на есета, особено за неща като бележки под линия и библиографии, могат да изглеждат загадъчни и объркващи. Въпреки това е изключително важно да се обърне внимание на по-фините точки. Ако все още сте объркани, попитайте за примери или се консултирайте със стиловото ръководство във вашия университет.

Представянето на цитати от източници е една област, в която учениците понякога се спъват. Те могат да бъдат представени като „блокови кавички“ – в техния параграф, с отстъп от основния текст – или като „вградени“ кавички, включени в раздел, в зависимост от дължината. Отново поискайте мостри или се консултирайте със съответното ръководство за стил на вашата институция.

Съвет № 6: Направете списък с често неразбирани термини.

Някои термини лесно се бъркат един с друг или се разбират неправилно. Страхотна идея е да прегледате думите и фразите, които хората често грешат, за да сте сигурни, че не пропускате нищо.

Съвет № 7: Ако е възможно, редактирайте есетата си на хартия.

Надяваме се, че вече коригирате есетата си, преди да ги изпратите; ако не, започнете да го правите сега. Потърсете случаи, в които не сте направили мисълта си очевидна или не сте подкрепили забележка с препратка или факт, а не само с правописни грешки и проблеми с правописа.

Въпреки че има много инструменти за по-лесно редактиране на компютъра, не вярвам, че нещо може да замени задълбочено четене на хартия, особено ако изпращате нещо, което ще представлява значителна част от крайната ви оценка.

#8: Покажете на съучениците си есето си в процес на работа.

Възможно ли е да се срещнете с един или двама други студенти от курса си и да размените чернови на есета? Мнението на някой друг често може да ви помогне да изясните мислите си – и той може да види възможни проблеми или области, в които бихте могли да отидете по-далеч, отколкото бихте пренебрегнали.

Дори и да не искате да се критикувате взаимно, все пак можете да смените есета за леко редактиране и корекция: удивително е колко очевидни са грешките на някой друг, когато вашите не са (тъй като знаете какво мислите, че сте написали. .).

Независимо дали предпочитате да пишете или го смятате за необходимо зло, надявам се, че тези насоки ще ви помогнат да създадете отлични есета, без да губите много време. Ако имате собствен съвет за писане на есе, който да допринесете, моля, направете го в секцията за коментари по-долу.